Alla inlägg den 14 mars 2010

Av Elisabet - 14 mars 2010 15:55

Nu har vi äntligen fått ut stillbilder från kameran då vi filmade på sista rallylydnasträffen i torsdags.

 

 

 


Så här fin kontakt har vi i slalombana, trots att det sitter hundar och åskådare precis bredvid:

 


Av Elisabet - 14 mars 2010 14:11

Idag har vi kört ett träningspass i skogen med Emma och Gillis. Vi körde först uppletande och sedan budföring. Som avslutning fick hundarna sedan leka en stund medan vi passade på att träna inkallning under lek.


Nappe fick börja i rutan, eller korridoren som vi fortfarande kör i. Vi startade med 3 (!) föremål, från mitten och till ytterkant längst ut i rutan, och det var husse som körde hund idag.


Starten var kontrollerad och farten ut i rutan var god, men inte hög. Han hittade det första föremålet direkt, det som låg halvvägs ut. Han kom tillbaka med det fint men släppte det ett par gånger innan han kom in till sidan och lämnade av. Till föremål 2 gick det mer trögt, så husse fick gå med ut en bit i rutan. Där gick dock ingång och återlämning bättre. Det sista föremålet tog lite tid att hitta för Nappe var lite intresserad av saker utanför rutan, men när han väl hittat det så kom han tillbaka bra. Han ville dock behålla det för sig själv, så han sprang bara förbi husse några meter, precis intill "avlämningssidan". Husse vände då och tog några steg åt andra hållet samt visade korvbitarna, vilket fick Nappe på andra tankar. Lite kamp efteråt med läderrullen och därefter ett sista sökslag med viss synretning vid utläggandet, vilket vi inte haft vid de första föremålen. Det belv det bästa uppletandet för dagen.

 


Därefter fick Gillis köra och han fick för första gången köra med två föremål i rutan. Han var lite intresserad av var Nappew hade varit, men nästa gång är det hans tur att köra först, så då blir det kanske ombytta roller.


Budföring körde vi också med en hund i taget medan den andra fick vila i bilen. Eftersom Gillis är nybörjare fick han köra en kortare sträcka, men det gick väldigt bra för att vara andra gången han prövar på.


Nappe fick köra nästan full längd, 50 m, och 4 sträckor med Emma som mottagare. Det skulle bli spännande eftersom vi enbart kört inom familjen tidigare. Matte stod bredvid löpsträckan, både för att skapa lite störning men också för att kunna studera utförandet ordentligt. På första sträckan tog Nappe ett liten extra runda runt matte och ut en bit i skogen, men kom sedan Emma kallat några gånger på honom. Efter belöning villa han tjuvstarta men Emma var helt lysande i sitt agerande och fick honom att både först stanna och sedan sitta kvar inför nytt kommando. Löpsträcka två-fyra gick jättebra, så Nappe verkade ha lärt sig av det stabila ingripåandet av Emma på första sträckan.


Efter avslutad träning frick grabbarna leka lite va 5 min i snön, medan vi tränade på att kalla på dem gemensamt och belöna med korv och bacon. Vi sätter oss på huk tillsammans, så att de inte får en splittrad flock att förhålla sig till och är mycket tydliga med att vi har gott om belöningsgodis. De kom varje gång, även om de tvekade lite och busade ett ögonblick på väg mot oss vid ett tillfälle. Vi ska fortsätta att träna på detta tills de blir så duktiga på att avbryta leken att vi kan våga oss på att gå ifrån varandra lite vid inakllningen, men man måste ju börja någonstans.


Totalt höll vi på i 1,5 h och det var ett mycket både trevligt och effektivt träningspass i det soliga vårvädret. Kul att ha träningskompisar med så lika "tränings-tänk" och på en så jämbördig nivå att det både funkar bra mellan hundarna, oss vuxna och med det vi tränar!

Ovido - Quiz & Flashcards