Alla inlägg under mars 2010

Av Elisabet - 11 mars 2010 20:26

Idag hade vi sista kursträffen på rallylydnadskursen. Vi fick gå tre olika banor och  två av dem gick vi dessutom med honom en gång var, så Nappe gick totalt 5 banor. Det gick suveränt bra! Vi behövde knappt belöna med godis alls under banorna och och vi mycket beröm för våra snäva svängar.


Nappe var taggad redan när vi åkte hemifrån, så vi tror att han förstod vart vi var på väg. På plats i lokalen blev det en del stressrelaterade skall och det försökte vi dämpa med godbitar. Han var dock väldigt duktig på att inte bry sig om de andra hundarna. Inte ens när de satt precis intill banan och han nästan hamnade nos mot nos med någon av dem inför en sväng.


 


Jätteroligt! Delkurs 2 startar i mitten av april - och vi längtar redan! Nu ska vi fokusera på att minska ner behovet av att ha med godis att belöna med runt banan, så att vi till slut kan köra banor med rösten och ha godiset väntande utanför.

Av Elisabet - 8 mars 2010 18:08

Idag bjöd de förändrade snöförhållandena på en icke planerad möjlighet för oss när vi skogsrastade efter jobbet. Snötäcket var nu så packat att Nappe kunde springa utan att sjunka ner så mycket, så vi tog chansen att pröva ett litet uppletande.


Vi hade redan en kampleksak igång sedan början på promenaden och det var den vi lade ut. Vi vallade inte en hel sökkorridor utan bara den yttre delen av den och skickade honom utan tjänstetecken.


Medan husse vallade och lade ut leksaken så satt Nappe så stilla och fint. Jag höll ett par försiktiga fingrar runt halsbandet för att undvika tjuvstart men det vara precis på slutet när husse kom tillbaka som jag behlvde hålla emot - och det bara lite, lite.


På kommande sprang han sedan fint ut i rutan, med god fart och lugnt arbetande. Han gjorde plötsligt ett jätteskutt fram till föremålet och kom sen sedan som en kanon mot oss - MED kamprullen. Han kom in, satte sig, släppte visserligen rullen två gånger, men tog upp den igen och kunde till slut också avlämna den på kommande.

 

Vi blev förstås jätteglada och körde sedan en gång till utan synretning genom att lägga ut kamprullen igen när vi belönings-kampade efter det första sökslaget. Lika bra resultat, om inte bättre, eftersom han nu höll i rullen hela momentet.


Längre upp i skogen körde vi också en kort budföring med två löpor om knapt 20 m och idag gick det som det skulle. (Senast ville han ju inte springa tillbaka till utgångsföraren.) Han väljer visserligen olika ingångar på de båda sträckorna, men han ska få välja själv vilken variant han trivs bäst med, så vi lägger ingen kraft på at styra det i någon riktning ännu. (Vid ingångarna med föremål under uppletande så kommer han in runt om föraren varje gång, men vid budföring gör en han snabb vänstersväng på mottagarens vänstersida. Lite festligt att han gör olika på sträckorna...)

Av Elisabet - 6 mars 2010 21:15

Idag har vi kört lite rallylydnad, både inne och utomhus i olika pass samt gått på skogspromenad.


På inneträningen lärde vi oss tre nya svängar: på stället höger, på stället vänster samt hund runt vänster vid sidan av föraren. Detta prövade vi sedan på utomhus när vi körde banträning på en parkering utanför huset.


 


Det märks på Nappe att han är lätt att trigga igång och tar man fram kameran så släpper han alltför ofta allt för att komma så långt in i objektivet som möligt. Det gör att en del bilder blir lite speciella...




På banträningen utomhus märktes det också att han var lättstörd. Bilar kom och åkte, människor kom och gick med och utan hund, och allt det behövde han ha lite kol på idag när vi körde. Resultatet är ändå ok. Vi behöver ju köra banor för att både lära oss läsa skyltar och anpassa avstånden till dem. Detta kombinerar vi med att köra fokusträning för Nappe.


 


På skogspromenaden prövade vi att köra ett par budföringar men han var inte intresserad av att komma till matte, mer än för att runda henna och springa till husse som tydligen hade den bästa leksaken för dagen:en orange dummy. Vanligt godis förslog inte som stöd, men det beror kanske på att vi kör rätt många pass varje vecka och belöningen behöver varieras. Han har dock ett fint näravstånd när vi går i skogen, så det känns bra. Han har börjat trotsa lite på inkallningarna nu, men det hör väl till åldern och hormonperioden. Vi ska ha med korv nästa gång så får vi se om det går bättre.

Av Elisabet - 5 mars 2010 12:30

Så var det näst sista träffen på rallylydnadskursen. Vi gick först igenom de skyltar vi ännu ej tagit upp. Det var bl a "Tysk-väningen", där föraren svänger helt om vänster medan hundensvänger höger runt föraren, och "hund sitt framför - 1+2+3 steg bakåt". Dessa skyltar hade vi redan tränat på hemma, så de var inga nyheter för oss. Vi fokuserade istället på att kunna köra moment i närheten av de andra hundarna och ändå kunna hålla fokus.


Vi körde bara hårda godisar som belöning idag, vilket hade till följd att Nappe ofta satte i halsen. och började hosta.  De här specialpulorna har dock varit väldigt bra trots detta. Kursledaren Sussanne gav oss tipset om dem när vi fick "låna" av henne när vår korv tog slut förra kursträffen, så vi ska blanda upp sådanamed korvslantar i fortsättningen.


som avslutning fick vi köra en bana med tolv skyltar och det gick jättebra. Tidigare gånger har vi väntat till sist med Nappe, men nu körde vi först, eftersom han var lite orolig och rastlös. Han klarade att hålla fokus riktigt bra och satt kvar fint då man skulle gå runt honom, vilket har varit lite svårt förut. Jag behövde inte locka med godis utan kunde ha en bit i munnen eller ta direkt från påsen och ge honom. det räckte. De fåtal gånger han tittade bort från mig, kunde jag med röst och lite förändrat rörelsemönster snabbt få in honom i fokus igen.


Särskilt nöjda är vi idag med att Nappe börjat lägga sig pladask så att hela magen kommer i golvet samtidigt och han fortsätter att både sätta sig och lägga sig rakt.

Av Elisabet - 3 mars 2010 19:15

Vi prövade faktiskt en stunds klickeraktivering idag och använde en fotboll med ludd som en tennisboll som tillbehör.

 


Helt utan att veta hur man egentligen ska göra, körde vi lite spontant. Nappe fick beröm, klicker-klick och godis, när man puffade på bollen och jag tycker att det verkade som han hade roligt. Jag hade ialla fall det.

 

Av Elisabet - 3 mars 2010 15:47

Igår kom ett stort genombrott när det gäller ingång tillbaka med föremål till föraren!


Husse tränade lite inomhus och tog på skoj fram en apportbock som han kastade iväg en bit. Döm om vår förvåning när Nappe inte bara hämtade den, utan också bar den hela vägen in tilbaka och runt bakom husse, för att sedan lämna av den i utgångsposition! Jippie!


Efter det har vi tränat gripande, fasthållande,ingång och avlämning separat några gånger, men också kört alltihop sammansatt och "poletten" verkar ha trillat ner permanent.


Nu ska vi ha aktivering med klicker! Tror vi ska köra med boll...

Ovido - Quiz & Flashcards