Alla inlägg under maj 2010

Av Elisabet - 14 maj 2010 13:51

Vi har avmaskat och givit ny dos av anti-fästingmedel idag. Det gick riktigt bra att ge tabeletterna och få honom att svälja efteråt. En köttbulle efteråt, "så går medicinen ner", som man säger.


Var idag och kollade mina spår inför tävlingarna i helgen och Nappe fick gå med på skogspromenad på elitspåret. det var mycket att lukta på och en hel del djurdofter - vi såg både spår av häst, rådjur och älg, så det fanns väl en del att bearbeta även om han inte spårade själv.


Det ska vi däremot göra i eftermiddag i samband med att vi ska fysträna. Vi får väl se hur det går.

Av Elisabet - 13 maj 2010 17:15

Idag har vi bara kört lite smålydnad och ett pass bollvallning. I lydnaden jobbar vi med sidoförflyttningar och vändningar på stället. Ett steg till höger är fortfarande svårt för han får inte in rumpan mer än 45 grader. Vi ska backa lite i träningen och bara köra små, små steg snett framåt först och se till att det funkar och kanske att fortsatt träning på klossen också kan hjälpa till.


I bollvallningen har vi kommit så långt att kan ha en boll precis framför mattan och skicka ut hunden till den. han får då gå runt mattan och sedan vrida sig själv så att han får nosen mot föraren. Lägger han sig rakt och fint blir belösningen att han får putta på bollen. Än så länge strå en av oss för säkerhets skull vid bollen och hindrar honom från att putta på den direkt innan han lagt sig på mattan, men trots bara två träningar med detta så verkar det fungera bra. Nästa del blir att minska targetmattan i storlek - vi ska klippa en remsa av den så att han fortfarande får vägledning av riktningen på den.

Av Elisabet - 11 maj 2010 00:06

Så var det dags för avslutning på rallylydnaskursen. Vi fick köra banor hela tiden och den sista var en fullstor tävlingsbana i fortsättningsklass.


Nappe hade svårt att hålla fokus. Han blev taggad av att se första banorna sättas ut och hade sedan svårt att låta bli att nosa. Han kan dock många av momenten riktigt bra och jag känner själv att jag behärska skyltarna så bra att jag kan gå en bana med Nappe hyfsat även om jag inte hunnit läsa in mig på den innan.


Ska nu lägga upp en plan för kontinuerlig träning på skyltarna i nybörjar- och fortsättningsklass samt utökad bakdelskontroll, så att man verkligen upprätthåller den färdighet vi har samt blir ännu bättre. Det är ju lätt att glömma bort skyltar ifall man inte strukturerar upp träningen, tror vi.

Av Elisabet - 9 maj 2010 22:34

Idag blev det bara spår som träning. Vi rekade spår till klubbens kommande tävling i högre- resp elitklass idag och passade då på att låta Nappe testa. Vi gick det med snitslarna uppsatta så jag behövde inte tveka på om vi var rätt, men det gick ändå över förväntan. drygt 30 min gammalt, 7 föremål + slut, fullångt spår i kuperad barrskog med något fuktigt underlag efter nattligt regn.


Han höll sig gott i spårkärnan utom en kortare sträcka där vinden låg på från sidan och blåste ner spåret för en slänt, men han gick bara ett par meter vid sidan om. Han plockade upp de första föremålen bra men blev sedan allt tröttare men markerade (med nosning) alla utom ett, som han gick strax bredvid.


En intressant sak var att han ökade tempot allt mer ju längre spåret gick, men det var väl en effekt av tröttheten antar vi. Kul var det ialla fall och se att han klarade det så pass bra. Det dröjer ju ett tag innan han behöver kunna klara ett sådant här spår "på riktigt".

Av Elisabet - 8 maj 2010 14:22

Ett kort utepass i lätt duggregn blev det idag efter lunch. Vi körde fjärrdirigering ut på mattan från ca 10 meter med enbart "ut" som kommando och det gick fint. Vi provade också att backa utomhus, vilket vi bara gjort inne i vår "korridor" i hallen tidigare och det över förväntan. Han backar nu mer än en meter och sätter sig inte hela tiden som han gjorde inledningsvis.


Sedan lekte vi och sprang runt tillsammans. Ska köra lite mer inomhusträning senare under dagen som komplement eftersom planen är att köra en större uteträning imorgon. Vi vill gärna kunna testa att skicka ut till mattan med en stor boll liggande strax intill innan nästa kursträff så det ska bli spännande att se hur det ska gå. OM regnet inte blir ihållande så kanske vi klämmer in ett kort sånt pass redan idag, vem vet.

Av Elisabet - 7 maj 2010 19:45

Efter en tuff arbetsvecka körde vi ett kort träningspass inne. Det blev positionsträning vid vändningar, lite träning av bakdelskontroll på klossen samt introduktion av nytt kommando till targetmattan.


Klossträningen går framåt för varje pass, trots att vi enbart kör korta, korta stunder. Ibland inte mer än några mninuter per gång. Nu kan han vrida sig även åt vänster om vi står framför, men har fortfarande lite svårt att förbli stående ifall vi ställer oss precis bredvid honom. Då sätter han sig oftast men vi klarar att stå vinkelrät mot honom vid vridning åt höger i alla fall.


Positionsträningen vid vändningar går bra förutom vid rena sidosteg åt höger. Då får han inte med sig rumpan, utan komer in snett. Vi väljer att inte nöta på det förään vi har kommit på ett sätt att stötta honom i vridningen, så vi ska kolla det med Susann på nästa träning.


 


För att skapa oss större handlingsfrihet i både bollvallningen och framtida fjärrdirigeringsmoment har vi nu börjar byta kommando nä'r han ska gå ut till mattargeten. Först körde vi "mattan" men ska sadla om till "ut". Den omskolningen ska gå stegvis, men det verkar som om han fattar väldigt bra ändå vad det handlar om, så efter ett par korta pass med "uuut mattan", så kör vi numer bara "ut". Vi får se om det håller till kommande veckas kursträningspass. Som avslutning puttade vi fotboll några gånger också och han verkar inte ha några svårigheter att köra med varierande bollstorlek.

Av Elisabet - 6 maj 2010 19:44

idag blev det spårträning. Vi passade på att lägga ett spår som fick ligga medan vi joggade en sväng så liggetiden blev ca 30 min. Inledningen var lugn och koncentrerad och han hittade lätt på spåret som vi närmade oss vinkelrät emot. Vi hade störning i form av löpare på elljusspåret starx intill just när vi släppte på, men Nappe titta bara upp på dem och brydde sig inte sedan. Han var fokuserad på spåret. Själva spåret gick på torr barrskogsmark med inslag av bärris och torr mossa, men trots det höll Nappe spårkärnan bra i en mycket stor del av spåret. Han tog vinklarna bra och plockade upp huvuddelen av pinnarna. En gick han helt över och en markerade han bara. 3/4 in på spåret ökade han tempot lite, vilket gav en lite större rörelse i sida, men han var tydlig och lättläst under hela spårning. Vi körde i lina idag istället för det extralånga kopplet vi kört med ett tag, och medelavståndet till honom var kanske 2,5 m. Blötmat + foderpulor som slut. Smaskens!

Av Elisabet - 5 maj 2010 20:38

Ja, då har vi varit på bollvallningskurs igen. Oj, vad kul!

 

Vi skulle ha med oss en pilatesboll idag, så vi hade en känsla av att vi skulle få putta en del, men att det skulle gå så bra kunde ingen tro.


Vi började med att träna på att från ca 5 m avstånd gå fram mot targetmattan, vrida runt och sedan lägga sig med nosen mot föraren.


 


Eftersom det gick så bra kunde vi snabbt gå över till att träna på att puffa på boll. De flesta behövde tejpa på targetlapp att sikta på, men efter ett försök kom Nappe ihåg vad som skulle göras. Han puttade jättebra, så vi kunde gå vidare och belöna efter 2- 3 putt.


Man utgår från en liggande position strax intill bollen och inväntar kommando:

 


Så fort man får tillåtelse kan man börja putta mot föraren...


 


Efetr att ha jobbat oerhört intensivt är man ju orolig för att Nappe ska gå upp i stress, och idag körde vi med en ny metod: antistresskex. Det passade väldigt bra idag och vi kunde hålla hög kvalitet över en mycket stor del av träningen!


 


Målet är nu att träna på att föra in bollen allt närmre mattan dit hunden ska gå och lägga sig INNAN den för kommande att börja putta. Vi får väl se hur långt vi kommer på en veckas egen träning...

Ovido - Quiz & Flashcards