Alla inlägg den 13 februari 2011

Av Elisabet - 13 februari 2011 17:05

Söndag:

Idag var det dags att köra träning med lydnadskursgruppen, fast utan instruktörer. Vi inledde med en promenad på egehn hand innan  vi började. När vi samlades hade vi först en kort fika och lade upp ramarna för träningen.


Ute på planen började vi med att köra linförighet i grupp. Då hade Nappe fokus på lite allt möjligt, t ex att kolla in vilka andra hundar som var på plats. Sedan tränade vi enskilt. Vid fritt följ gick Nappe fokuserat och bra. Position, vändningar och ögonkontakt var hyfsat men han tappar något då han släpper fokus. Vid övningarna med sändande till rutan visade Nappe att han har läst sig saker sedan senast. Han stod still länge tid i rutan och klarade att inte börja busa även om han för en stund höll lite fokus på andra tränande hundar. Nu ska vi bara bli ännu bättre på att tima in klicket för korrekt beteende så att vi kan gå vidare med ytterligare längre tids befäst stående. Att gå ut till targeten är inget problem.


Väl hemma så prövade vi på den omvända belösningsmetoden vid själva ställandet i rutan och bara att ta fram handen, även utan godis, bleb en signal till Nappe att bli intresserad och fokuserad, så han verkar ha väldigt positiva minnesbilder av den övningstypen. Bra att fortsätta jobba på!

Av Elisabet - 13 februari 2011 16:52

Lördag:

Idag var det dags för inkallnings- och klickerträning på Canis hudndskola igen. Vi fick gå vidare i övningarna vi började på förra gången.

  • Omvänd belöning, en metod att erbjuda godis i öppen hand så länge korrekt beteende utförs och stängd hand ifall hunden t ex ändrar position, ställning e dyl.
  • Använda frestelse som belöning efter att hunden gjort ett "bra val" genom att fråga matte om lov först
  • Klickerövningar med handtarget hos fler än bara föraren, som hunden ska röra sig emellan på eget initiativ
  • Inkallningsövningar, bl a där medhjälpare håller hunden för att öka farten

Jag utnyttjade flera möjligheter att använda leksak istället för godis och Nappe kamapde väldigt bra idag! Till och med med annan "figurant". nappe var till och med så duktig i flera övningar att vi fick gå vidare och utveckla dem i flera steg.


Vi körde växelvis med hundarna men ibland var alla ute på planen samtidigt och trots att den är liten så gick det väldigt bra. Nappe klarade att hålla fokus på sin egen situation hela tiden. Några gånger behövde han vila och fick då mikropauser uppe på snövallarna, men han kom ändå tillbaka bra när man ropade på honom och han rastade inte sig ute på planen.


Sammanfattningsvis känns det som att metoden för omvänd belöning komer att vara väldigt användbar, inte minst nu när vi tränar på ett befäst stillastående i rutan. det ska bli kul att träna på den så att man blir riktigt bra på den, för det är ju lätt att man börjar dra handen fram och tillbaka, vilket inte är meningen. Det är öppnandet eller slutande av handen som ska påvisa om det finns möjlighet till belöning.

Ovido - Quiz & Flashcards