Alla inlägg under februari 2011

Av Elisabet - 16 februari 2011 11:15

Denna kväll satt husse i möte så matte körde hela träningen själv. Vi inledde med lite linförighet och övergick sedan i fritt följ. I drygt 30 minuter var vi helt ensamma på träningsplanen, så jag jobbade mycket med Nappe okopplad.


Under det fria följet körde vi både läggande och ställande under gång samt sättande under gång fast med något mer stöd. Alla varianterna gick bra. Sidförflyttning höger likaså. Det som inte var lika bra som vanligt var gående bakåt, där Nappe tog skutt istället.


Jag introducerade tasstarget i samand med hoppet, men det märks att Nappe tycker att hoppet är laddat. Hn blev väldigt skutg så fort vi närmade os hindret, så där har han kvartående oroskänslor. Vi ska fortsätta att jobba med dt i kravlös form. Nu lade jag tasstargeten på bortsidan av hindret, visade Nappe ett alternativ att hoppas över från gående, varefter han själv gick direkt bort till targeten. Där belönade jag rikligt och seda körde vi momentet 5-6 ggr. Det var bara första gången han sprang bredvid hindret, så vi uppfyllde 80-20-regeln. Någon gång fick Nappe sätta sig efte kommando, men fokus blir ännu att han ska hoppa över och ta sig bort till targeten.


Jag använde mig mycket av avståndsbelöning under täningen denna gång. Vi har olika sorters godbitar i en groddburk, en sådan med en massa hål i det trattformade locket. På så sätt känner Nappe lätt lukten men kan ändå lätt komma åt en dos godis på egen hand. Han hanterar verkligen detta med avståndsbelöningen bra och han stal inte godis en enda gång.


Jagställde ut koner till en ruta, utan tasstarget, medan vi körde hoppet. När jag sedan rörde mig i den riktningen visade jag Nappe ett armtecken mot rutan och han sprang in direkt. Han nosade någon gång på ett par koner men han ställer sig på kommande - och står kvar!!! Här är avståndsbelöningen guld värd! Jag körde rutan från flera olika håll, men från korta avstånd, ett par meter skulle jag tro.


Därefter körde vi framförgående. Ca 20 meter med koner och riktningskäppar med godishållare. Nappe är så oerhört laddad när han fattat att det är framförgående på gång, så han galopperar iväg nu. När vi återupptog denna träning i julas (efter allt fokus på tävlingslydnaden) så gick han ju knappt ut alls, så nu har vi fått en rejäl motivation. Nu ska vi bara klara av att dämpa den så att hastigheten blir lagom. Kanske kan avståndsbelöning koma till användning även här, för nu måste jag börja plocka bort riktningskonerna. Ska kolla efter träningstips på detta.


Vid det här läget hade vi fått sällskap på planen och vi körde fritt följ medan Diva körde rutan med sin matte. Jag passade också på att köra några inkallningar, men när jag först gick ifrån Nappe då så kom han efter mig direkt. Då blev det tydligen lite för jobbigt för att sitta kvar själv. Han kom dock direkt till mig och sprang inte iväg till Diva. Bra framsteg! Jag satte tillbaka honom på utgångspunkten och sedan backade jag iväg från honom. Då gick det bättre. han kommer med mycket god fart och accepterade både godis- och kampbelöning.


Som avslutning körde vi en platsliggning tillsammans med Diva och Donna. Jag använda avståndsbelöning bakom hunden, kopplade loss och ställde mig sedan på ca 6 m avstånd. Vi körde ca 1,5 minut och han låg jättefint hela tiden. Visserligen åt han lite snö och nosade någon gång, men han ändrade inte position.


Efteråt kopllade vi av lite i klubbstugan, där Nappe kunde äta sin mat, kela med andra förare och inbjuda till lite lek med "schäfertanterna" Donna och Diva.


Sammanfattningsvis en mycket bar träning på ca 45 minuter effektiv tid!

Av Elisabet - 15 februari 2011 22:15

På tisdagen körde vi vid två tillfällen möjligheter för Nappe att gå ut spontant till uppsatta rutor och han tog chansen båda gångerna. Utan kommandon och utan target så visste han i alla fall vad han skulle göra när konerna är uppsatta. Kul! Vi körde dessutom rutan på två olika ställen för att kolla ifall det var platsbundet, men det gick lika bra oavsett plats. Ska bli kul att se hur det blir när vi testar utomhus första gången.

Av Elisabet - 15 februari 2011 13:30

Så har det varit måndagsträning igen. Eftersom matte behöve vara med och organisera upplägget en del, så kunde viu inte riktigt fokusera båda två på alla moment vi körde under kvällen.

 


Efter inledande gemensam linförighet körde husse linförighet, fritt följ och sedan rutan. han blir allt bättre på att hålla positionen under transporter och fokuseringen blir allt bättre. Möjligen ska vi ta små, små korta mikropauser i vårt arbete för att Nappe ska få möjlighet att samla sig mellan varven. Vi provade med avståndsbelöning till rutan för första gången ute idag och efter ett första tveksamt försök så funkade det bra. Han går ut rakt och bra samt ställer sig vid targeten. När vi tog bort targeten blev han lite förvirrad, men då lade vi tillbaka den igen. Han blir också allt bättre på att stå stilla - om man ger ståkommandot i tid. har han redan stannat innan kommandot ges så tar han ett steg med varje tass när ståkommandot kommer. Till nästa träning ska vi se vad som händer om vi bara ställer ut en ruta, utan target i och utan att kommendera. Då får vi ju ett första kvitto på ifall han börjar fatta rutan eller ej.

   


Med matte körde Nappe sedan några långa framförgåenden, mot kon resp avståndsbelöningsburk. Han vill så väldigt gärna iväg så att gärna tjuvstartar. Behöver gå mera utan att han får gå iväg för att befästa positionen innen kommandot. Vi körde också några inkallningar, både valpinkallnig och vanliga och han har mycket fin fart.

 


Vi avstod den avslutande platsliggningen eftersom det var ca 10 grader kallt och Nappe hade fått jobba så intensivt med oss båda. Med tanke på hur de andra hundarna frös så var det nog ett bra val.

Av Elisabet - 13 februari 2011 17:05

Söndag:

Idag var det dags att köra träning med lydnadskursgruppen, fast utan instruktörer. Vi inledde med en promenad på egehn hand innan  vi började. När vi samlades hade vi först en kort fika och lade upp ramarna för träningen.


Ute på planen började vi med att köra linförighet i grupp. Då hade Nappe fokus på lite allt möjligt, t ex att kolla in vilka andra hundar som var på plats. Sedan tränade vi enskilt. Vid fritt följ gick Nappe fokuserat och bra. Position, vändningar och ögonkontakt var hyfsat men han tappar något då han släpper fokus. Vid övningarna med sändande till rutan visade Nappe att han har läst sig saker sedan senast. Han stod still länge tid i rutan och klarade att inte börja busa även om han för en stund höll lite fokus på andra tränande hundar. Nu ska vi bara bli ännu bättre på att tima in klicket för korrekt beteende så att vi kan gå vidare med ytterligare längre tids befäst stående. Att gå ut till targeten är inget problem.


Väl hemma så prövade vi på den omvända belösningsmetoden vid själva ställandet i rutan och bara att ta fram handen, även utan godis, bleb en signal till Nappe att bli intresserad och fokuserad, så han verkar ha väldigt positiva minnesbilder av den övningstypen. Bra att fortsätta jobba på!

Av Elisabet - 13 februari 2011 16:52

Lördag:

Idag var det dags för inkallnings- och klickerträning på Canis hudndskola igen. Vi fick gå vidare i övningarna vi började på förra gången.

  • Omvänd belöning, en metod att erbjuda godis i öppen hand så länge korrekt beteende utförs och stängd hand ifall hunden t ex ändrar position, ställning e dyl.
  • Använda frestelse som belöning efter att hunden gjort ett "bra val" genom att fråga matte om lov först
  • Klickerövningar med handtarget hos fler än bara föraren, som hunden ska röra sig emellan på eget initiativ
  • Inkallningsövningar, bl a där medhjälpare håller hunden för att öka farten

Jag utnyttjade flera möjligheter att använda leksak istället för godis och Nappe kamapde väldigt bra idag! Till och med med annan "figurant". nappe var till och med så duktig i flera övningar att vi fick gå vidare och utveckla dem i flera steg.


Vi körde växelvis med hundarna men ibland var alla ute på planen samtidigt och trots att den är liten så gick det väldigt bra. Nappe klarade att hålla fokus på sin egen situation hela tiden. Några gånger behövde han vila och fick då mikropauser uppe på snövallarna, men han kom ändå tillbaka bra när man ropade på honom och han rastade inte sig ute på planen.


Sammanfattningsvis känns det som att metoden för omvänd belöning komer att vara väldigt användbar, inte minst nu när vi tränar på ett befäst stillastående i rutan. det ska bli kul att träna på den så att man blir riktigt bra på den, för det är ju lätt att man börjar dra handen fram och tillbaka, vilket inte är meningen. Det är öppnandet eller slutande av handen som ska påvisa om det finns möjlighet till belöning.

Av Elisabet - 11 februari 2011 09:50

Denna vecka hade vi fått flytta vår lilla appellträning till torsdagen för att få ihop veckan.

Idag började vi med att killarna fick leka lite med varandra medan vi skottade oss in i klubbstugan. Det fick den effekten på Nappe att han hade svårt att gå ner i varv under en stor del av träningen, så det börjar bli tydligt att även sådana detaljer påverkar hans träning.


Inomhus fokuserade vi sedan på framförgående, passivitet och platsliggning. Framförgåendet fungerar nu även om man tar bort en målkon, så nu behöver vi börja köra även utomhus för att få ut avstånden och ta steget mot att plocka bort en av konerna när träningen kommit igång.


Om Nappe har en uppgift kan han håplla sig i skinnet när Enzo tränar, men inte annars. Han vill dit och köra han också. Vi körde några tasstargetar med ställande och lite småövningar för fokuset.


Några fria följ med ställanden gjorde vi också eftersom vi sett att han vid kommandot tar ett steg ut åt vänster med vardera baktass så att han hamnar lite snett. Nu passade vi på att köra ställande längs en vägg så att han inte skulle få chansen att vrida sig. Detta ska vi fortsätta med samtidigt som vi ska backa tillbaka lite i träningen av ställande under gång för att minska hans möjligheter att vrida sig där.


Som avslutning körde vi en platsliggning. Ca 2,5 minuter med förarna på ca 5 m avstånd. Flera gånger lade Nappe ner hakan i golvet, helt spontant, så han kanske börjar kunna slappna av lite mer i övningen nu. Några gånger nosade han lite runt omkring sig och någon gång ryckte han till av ljud utifrån, men han låg hela tiden. Stora framsteg alltså! Nu blir det ju platsliggning även på träningen på söndag, med lydnadskursgruppen, så då ska vi se vad som funkar ute och med fler hundar.

Av Elisabet - 9 februari 2011 21:45

Idag hade vi en kort men intensib träning på klubben innan det var dags för årsmöte. Först gick vi promenad, där Nappe var lugn som en filbunke, och sedan gick vi ut på planen.


Tack vare vädret fanns det nu ett tunt lager med snö att få fäste i när man gick, så det var ingen risk att halka.


Vi körde med Nappe lös och tränade frmför allt fritt följ. Oftast belöning med godis men ett par gånger också med kampleksak. Det fungerar allt bättre med kamp som belöning! Det fria följet gick bra och Nappe höll bra fokus hela tiden. Det börjar bli lättare att läsa honom och se på honom i tid ifall han blir t ex leksugen eller skuttig och vi har märkt att det inte alltid fungerar så bra att belöna honom med klappar på sidan av kroppen - då går han igång med turbo!


Sammanfattningsvis en mycket bra träningsstund!

Av Elisabet - 8 februari 2011 21:54

På måndagsträningen var vi bara 3 st på plats, så det blev mycket och effektiv träning. Pga isigt underlag tränade vi inomhus, men vi körde med alla hundarna samtidigt. Det blev därför mycket bra träning i fokusering för Nappe.


Vi inledde med en platsliggning 2 min och Nappe låg okopplad med föraren på ca 3 m hela tiden - man kommer ju inte så mycket längre ifrån inomhus. Han låg hela tiden med gott fokus och vek bara över kroppen på ena lårets yttersida starx innan vi avslutade.


Därefter körde vi positionsträning vid linförighet och fritt följ, både framåt, bakåt och på stället. Några tillfällen med kortare pltsaliggning blev det också. Som avslutning körde vi några sändande till tasstarget på 1-5 m avstånd, som ett led i träningen mot rutan. Han blir allt duktigare på att stanna kvar tills man kommer med belöning, men allra bäst går det ifall man följer med en bit i själva sändandet så att anspänningstiden sedan blir kort. Det känns som vi är en bra bit på väg med "läxan" på tävlingslydnadskursen.


Ovido - Quiz & Flashcards