Alla inlägg under februari 2011

Av Elisabet - 6 februari 2011 18:18

Idag startade lydnadskursen med fokus på lydnadsklass 2 på klubben. Nappe var klart yngst, som vanligt, men han visade sig från in allra bästa sida!


Trots att vi höll på totalt 3h, så lyckades han hålla fokus hela tiden träningen pågick. Vid slutgenomgången började visa sig lite matt, så vi avstod från att gå rastningspromenad med kompisgänget.

 


Vi inledde med gemensam promenad till ett fält som var lite mindre halt än vår appellplan. Där kollade instruktörerna på varje ekipages fria följ medan vi andra fick träna på tasstarget. Vi var ju redan bekanta med det, sedan bollvallningskursen, så vi behövde ju bara repetera lite. Visst försökte Nappe att ibland dutta med nosen på targeten eller lägga sig vid den, men han kom relativt snabbt med på noterna igen.

        


 


Under "uppkörningen" med det fria följet gick Nappe alldeles utmärkt. Trots att det fanns andra hundar i närheten och det både rörde sig vandrare på vägen och skridåkare i spåren intill där vi höll på, så gick han väldigt bra.


 


Efter fikapausen fick vi pröva på att använda tasstargeten vid sändande till rutan. Nappe fick börja och han klarade även detta med beröm. När husse vid ett tillfälle backade ut lite längre från rutan innan skicket så blev Nappe lite förvirrad, men husse ropade tillbaka honom och skickade på nytt med ett alldeles utmärkt resultat.

     


 

Nappe kunde till och med kampa med husse efter momentet med rutan. Även det går allt bättre!


Under kursträffen blev det ju många tillfällen att sitta i passivitet och detta har aldrig Nappe klarat bättre än vad han gjorde idag. Riktigt roligt!!!


Nu är planen att träna själva hemma under kommande vecka för att sedan träna i gruppen utan instruktörer nästa söndag.

Av Elisabet - 5 februari 2011 15:00

Lördag:

Idag passade vi på att lägga ett kort spår till Nappe när vi ändå var ute på promenad. Vi utnyttjade ett fält med liten snöskorpa på Järvafältet. Det var lite mjuk yta några centimeter på ytan, men man sjönk inte ner. Vinden var lite växlande och det var många synliga djurspår som gick korsvis över ytan.


Vi har ju inte kört spår sedan vi började med sökträningen i augusti ifjol, så det var spännande att se hur det skulle gå.


 


Upplägget för spåret var ett något kort appellspår, med tre föremål - idag leksaker.


Första benet gick inte alls bra. Man kan säga att han egentligen inte spårade alls utan funderade mest på vad vi skulle göra samt letade efter harpluttar. Första föremålet kunde han plocka upp efter att jag kommenderat honom, men han hade sedan inga problem att ta upp spåret igen. Sedan blev det allt bättre och sista benet gick det riktigt bra med spårning i kärnan. Vinklarna gick hyfsat men han genade och fullfäljde inte riktigt ändå ut i vinkeln.


 

Av Elisabet - 2 februari 2011 21:33

Idag tränade vi med Sara och Enzo på klubben igen! Det blev inte så mycket riktad appellträning just idag, men vi körde en massa annat.


Vi inledde med att göra inkallningsövningar och d:o med störning. Sedan körde matte "tandem" med både Enzo och Nappe! Sittande bredvid varandra, sittande med störning när föraren går runt, parallellt läggande och liggande som gick mycket bra för Nappes del. Som avslutning på denna del körde jag en platsliggning med dem både, styrd från en förare och killarna fick ligga i drygt 1,5 min. Kul!


Därefter körde vi sändande till rutan med Nappe innan Enzo fick träna sitt. Då hade vi Nappe okopplad och han klarade det riktigt bra ända till det var dags för apportering. Vid ett tillfälle när Enzo tvekade på att gå ända fram och gripa föremålet, så tog Nappe ett eget initiativ och sprang fram och snodde apporten framför nosen på Enzo. Snopet va!?


När vi fikade fick Nappe gå runt lös och kunde göra det så bra att han bara gick fram till enzo i soffan två gånger, men då kunde han kallas bort därifrån.


Som avslutning körde vi en så tävlingsmässig platsliggning det gick att göra i 2 minuter. Nappe klarade det jättebra tills det gått drygt 1,5 minuter. Då började han röra lite på sig. Innan hade han bara legat och nosat lite. En rejäl hrakling från matte gjorde dock att han låg kvar ända tills tiden var ute. Även tandvisningen gick fint!


Nästa planerade träning bli Nappes tävlingslydnadskurs med fokus på Lkl 2, tillsammans med husse. Den startar på söndag. Det ska bli kul att se hur det ska gå! Vi har ju börjat att nosa på vissa av momenten men förhoppningsvis börjar Nappe nu bli så mogen att vi också kan bädda för oss rejält, om vi nu klarar målet med lydnadsklass 1 innan sommaren.


Ovido - Quiz & Flashcards