Alla inlägg den 2 april 2010

Av Elisabet - 2 april 2010 12:58

Idag körde vi ett eget pass på ca 1 h på Järfälla Brukshundklubb. Vi bygde upp en komplett nybörjarbana och körde den totalt 4 ggr - 2 ggr med oss var. Första vändan nosade Nappe mycket i det halvhöga gamla gräset och det var svårt att få riktigt bra kontakt. Sedan gick det bättre och bättre! Han lyfte visserligen ofta blicken för att kolla joggare och människor med hund som gick förbi intill planen, men det känns som en riktigt bra början. Detta var ju vår första riktiga bana utomhus, så vi är jättenöjda. Några gånger triggade han upp sig och började hoppa på föraren. Då avbröt vi direkt och band upp honom i staketet en kort stund innan vi försökte igen. Det visade sig fungera mycket bra som dämpningsmetod - och då behövde man ju inte gå in med någon verbal negativ korrigering.


Vi testade också ett litet hopp över täckt hinder, i nivå med lydnadsklass 1, där hunden sätts på ena sidan hindret och sedan ska hoppa och komma till föraren som står på andra sidan. Trots att det var första gången vi körde det på lydnadsplan, så gick det riktigt bra.


Som avslutning körde vi några korta och enkla apporteringsövningar som att hålla fast, lämna av och till slut också gå några steg med apporten i munnen innan ingång till utgångsställning. Vi kör än så länge med en en apport i hårdplast för att inte uppmuntra till tuggande, men vi vill börja träna även detta moment utomhus. Nappe börjar bli hyfsat säker på att hålla föremålet ca 5 sekunder nu, men vi fortsätter träna runt den tidsrymden för att säkerställa att han inte släpper för tidigt.

Av Elisabet - 2 april 2010 12:53

På allmänlydnadskursen i måndags fick vi pröva på rallylydnad. Det var ju inte så nytt för oss när det gäller momentetn, men det märktes tydligt hur lättriggad Nappe är av ljud. Nu stod vi ju nästan 10 pers mitt i banan som både tittade och pratade när garbbarna körde, och det gjorde att han ofta tittade upp på oss i publiken. Dessutom var det väldigt geggigt på planen, så inte ens Nappe ville sätta sig och husse var lerig i stort sett upp till bröstkorgen efteråt!

Av Elisabet - 2 april 2010 12:35

Det har varit lite hektiskt den senaste veckan, men här kommer träningsraopporten från från helgen.


På lördagen körde vi säsongens första spår. Ca 200 m, 2 vinklar, vinkelrät påsläpp, blöt och delvis snötäckt gräs som underlag och drygt 1,5 h liggetid.


Nappe gick först över spåret men tog upp det efter att vi vänt tillbaka. Ett nyare, oplanerat och korsande störningsspår ställde till det efter ca 50 m, men då var det bra att det låg lite snö så att vi kunde se vad det var han gick på.


På söndagen körde vi uppletande med Emma och Gillis och körde en ruta ca 30 x 25 m, med flera föremål för Nappes del. Ingångarna går bra, han sökte lugnt och metodiskt och kissade bara en gång ute i rutan, trots att Gillis hade kört som förstahund.


Ovido - Quiz & Flashcards