Alla inlägg den 8 april 2010

Av Elisabet - 8 april 2010 17:36

Idag körde vi ett pass på brukshundklubben igen. Upplägget var som senast, lite lydnad, lite hopp, apportering, inkallning och budföring.

 


Vi var där helt själva idag och Nappe kunde röra sig runt oss mellan momenten utan att sticka iväg. En enda gång visade han intresse för passerande på vägen, men det gick snabbt att bryta.


'  


Lydnaden gick väldigt bra när vi jobbar uppmuntrande ā la rallylydnad, men är inte lika roligt vid tyst "tävlingslydnad". Då kollar han sig gärna runt omkring och tappar lite i närhet till föraren. Vi får jobba på att succesivt även träna på att köra flera moment i följd utan att berömma och jobba för kontakten kontinuerligt.


Hoppen körde vi över egna bommar med koner och på låg höjd. Vi körde både med att vi rörde oss parallellt med honom och stod som mottagare, som för lydnadsklass 1.


   


Apporteringen körde vi både med plast- och metallapport idag. Både fasthållningsövningar och korta hämtanden. Det gick alldeles utmärkt. Den enda vi kan fila på där att se till att han kommer ända fram till korrekt utgångsposition inför avlämnandet. Ibland sätter han sig nu 20 cm för långt bak. Annars kommer han runt väldigt fint och när han hämtar, gör han vändningen först och plockar upp apportern på väg tillbaka. Detta har han kommit på alldeles själv, och det är vi jättenöjda med eftersom det ger så fint flyt i momentet.


 


Roligt idag var att både kampen och jakten fungerade som belösningsmetoder. Tidigare har Nappe inte varit så förtjust i att jaga efter leksak, ens om man haft en likadan att byta med - och framför alllt har han inte förut kommit tillbaka med saken. Detta gick dock alldeles utmärkt idag. Kanon! Nu börjar belönings"fyrklövern" bli komplett. Han ska bara bli lite mer glad i klapp och kel under träning, så är vi där.

 


Budföringen försökte vi köra utan att börja i utgångsställning tillsammans med mottagaren idag, men det gick inte så bra. Han skuttade runt efter skicket och ville inte gå hela sträckan seriöst. När vi gjort om, från början, gick det dock bra så det är en lärdom att ta med sig framöver.


Som extra krydda idag, snodde han åt sig kamerafodralet när husse skulle filma oss och sprang sedan runt och lekte med det en stund. Han ville inte byta mot godis, men en kommendering "apport" gjorde susen. Visst är det kul när kommandon funkar bättre än inbjudan till godis och lek!

      

Ovido - Quiz & Flashcards