Alla inlägg den 10 april 2010

Av Elisabet - 10 april 2010 19:21

Idag har vi varit på nosaktiveringsträff på vår allmänlydnadskurs på Järfälla BK. Vi inledde med lite teori samt inlämning av träningsbehov och -önskemål.


Vi ville gärna få ett spår lagt åt oss men också få möjlighet att träna markeringsteknik, apportering av förmål i spåret, som vi introducerade igår.


Vi "beställde" ett spår med spetsiga vinklar, fyra föremål och korvbiltar längst ut i vinklarna. Sedan kunde vi lägga upp fyra egna korta träningsspår, som ändå hängde ihop så pass att Nappe tog dem utan att behöva kopplas ur selen emellan. Vi valde att lägga dem på äng med vinden in från olika håll, så att de olika benen fick medvind, sidvind, sidvind resp motvind.


Det första föremålet gick Nappe över, så där fick jag stanna och komendera honom "apport", men alla de andra tog han självmant och vände upp med mot mig. Kalasroligt, efter bara en enda träning tidigare! Första benet, i medvind, gick han dessutom som en dröm, mitt i spårkärnan!


Sedan tog vi chansen och tränade lite bastjänst intill en väg där de andra passerade för sina spår. Då passade vi också på att fika och äta nybakta smörgåsbullar med god fyllning. Gott för oss alla tre!


När de andra hundarna fått gå sina spår gick vi vårt tillämpade spår, med både spårläggaren och alla andra kursdeltagare med under färden. Nappe reagerar ju lätt på ljud och rörelser, men vi tyckte att det var en bra träning. Vi fick MYCKET beröm för rutinerna inför och lugnet i påsläppet - "trots" att vi har en hund som är så aktiv. Jätteroligt!


Generellt spårade Nappe lugnt och bra, och han hade nosen mycket mer nere i backen än vanligt. Han slarvade inte så uppenbart med den i högläge, men de spetsiga vinklarna blev lite svåra. Det är ju inte så konstigt eftersom det är första gången vi kör det ordentligt, och nu dessutom hade störning med oss i spåret. Nu blev det ju också tillämpat, eftersom vi inte själva visste exakt hur spårtet gick, även om vi hade snitslar i varje vinkelsptes. Apporterna tog han upp fint, så den delen är vi jättenöjda med!


Vi har fått flera trevliga idéer på hur vi ska gå vidare nu, med många spetsiga vinklar som vi inledningsvis kör näring i spetsarna på för ökad motivation och med tydlig snitsling så att föraren kan justera själva spårningen.


För oss gav träningen mycket - både bra indikationer på att vi är på rätt väg men också bra tips på vidare träning. Att få möjlighet att individualisera så som vi fått på nosaktiveringsträffarna både på denna kurs och unghundskursen i höstas, visar på en flexibilitet hos kursledarna som vi vi uppskattar mycket!

Ovido - Quiz & Flashcards