Alla inlägg den 28 april 2010

Av Elisabet - 28 april 2010 22:03

Idag fick vi pröva på bollvallning för första gången. Tja, pröva på och pröva på... vi fick göra grundövningar som senare ska kunna flätas ihop till en helhet som liknar bollvallning.

   

Vi inledde med att få träna på targetlapp satt på hand e dyl och meningen är då att hunden ska gå emot lappen med nosen. Vi försökrer köra med klicker och berömma med den så fort han gör rätt och därefter ska man vara snabbt framme med godbitsbelöningen. Varje klick ska ge en godbit är det tänkt men det handlar om att lära sig bli duktig på att klicka vid rätt tillfälle och för rätt sak.

   


När han fått prova på att puffa med noseon på targetlappen ett antal gånger så gick vi vidare till att köra mot en boll som det var fäst en likadan lapp på.


Detta klarade Nappe väldigt bra, både för att vi kört med handtarget redan från valpstadiet (tack igen, Paula (uppfödare) som tipsade om detta). Att puffa på en boll med targetlapp var heller inget problem eftersom vi förberett oss och så att säga nosat lite på det före kursstart.

 


Efter den targetträningen gick vi vidare och skulle få användning för den matta eller dyna vi blivit uppmanade att ta med till hunden. Vi tog den lilla hundmatta vi köpt för platsliggning vid "agility"-träning, en vanlig med plastad baksida från  IKEA ca 50 x 70 cm. Vi trodde den skulle bli lite stor men den verkade fungera bra och vi fick inte "omprov" av kursfröken Susann heller, så den dög nog.

          


På den var tanken att vi skulle locka in hunden mot oss som förare, nos mot nos, och få honom att lägga sig. Efterhand som det gick bra frick vi köra på allt större avstånd och börja träna honom att gå in mot mattan på egen hand i riktning från oss men sedan vända om och lägga sig med nosen mot oss. Här fick vi användning för targetpinnen vi jobbat med på rallylydnaden, men Nappe var så snabb att fatta att det räckte att vi körde ett par gånger bara. Tyvärr kan vi inte lägga in filmklipp i bloggen, men vi har dokumenterat hur snabbt han fattar vad han ska göra.

     


Det märks verkligen att Nappe har lätt att lära och att han går framåt från träning till träning. Det kan låta som att vi tränar extremt mycket, men vi kör bara korta, korta pass och vi försöker att jobba med positiv träning, alltså att belöna det positiva. Med en arbetande hundras behöver man köra någon form av aktivitet nästan varje dag och nu bygger vi upp en bas av ny kunskap både inom rallylydnaden och bollvallningen som vi kommer att kunna arbeta med under både resten av våren, sommaren och inledningen på hösten. Vi se denna träning som ett kopmplement till den mer strikta bruks- och tävlingslydnaden, där vi har behövt införa mera krav för Nappes del, som vi också försöker jobba med parallellt.

 

Trots att Nappe har svårt att vara helt passiv kan vi nu ha honom i lång lina under kurserna, utan att han ständigt söker sig till de andra hundarna, så att det blir lättare att hantera klicker, godbitar och dirigeringar. Han gillar att arbeta med oss och tar gärna spontan kontakt...

 




Ovido - Quiz & Flashcards