Alla inlägg under april 2010

Av Elisabet - 17 april 2010 15:45

Idag har vi spårat. Vi lade ett  spår med fokus på vinklar i vår "vanliga" skog som sedan fick ligga en knapp halvtimme, medan vi åkte och handlade hundgodis hos Sara på Glada Ankans Djurbod i Järfälla. 3 vinklar, en 90* höger, en spetsig vänster och en 90* vänster, och 4 föremål - alla av trä. Svag vind. Miniköttbulle i alla vinkelspetsar. Snitsel vid alla föremål resp i vinklarna.


Lugnt och fint påsläpp med bra fokus. Husse fick jobba lite extra med motivering och uppmana att komma och lämna det första föremålet, för Nappe plockade först bara upp det och släppte det sedan. Första vinkeln gick han över någon meter och höll inte rikitgt fokus där, men han plockade alla godbitar i vinkelspetsarna. Den spetsiga vinkeln gick lugnt och bra och kommande föremål plockade han och lämnade av fint. Tredje vinkeln gick direkt in bland några större stenar, men där gick Nappe helt och hållet i spårkärnan. Efter slutföremålet gick vi direkt på promenad efter sedvanlig godisbelöning.


Skogspromenaden körde vi i anslutning till vårt spår, men längre upp i skogen. Vi smygtränade lite inkallning och belönade när Nappe spontant tog närkontakt. Han håller allt bättre näravstånd och springer inte iväg alls lika långt från oss längre.

Av Elisabet - 16 april 2010 18:45

Idag tyckte husse att vi skulle köra en eftermiddagspromenad på väg hem från jobbet, helt utan koppel. Matte är egenbtligen lite för feg för sådant, men husse, han är tillräckligt tuff!


Vi parkerade bilden vid ett grönområde med promenadstigar intill E4:an mot Upplands Väsby och från det att husse öppnade bilburen så var Nappe lös. Vi belönade med små miniköttbullar och vårt vanliga träningsgodis och Nappe håller både fin kontakt och ett bra näravstånd. Vid ett tillfälle dök det upp två ungdomar på stigen som vi inte märkte förränn kanske på 20 meters avstånd, men vi kallade in och Nappe kom till oss direkt. Han visade inget intresse för dem så vi släppte honom igen efter att de passerat och när de efter en stund kom tillbaka igen, gjorde vi likadant.Sedan fick Nappe gå lös ända tillbaka till bilen igen. Det är så att man får "ståpäls" under tiden vi tränar, men det är roligt att husse är så tuff och vågar utmana lite i träningen. Det verkar ju ge resultat!


Jätteroligt att det börjar fungera så bra att han honom lös!!!

Av Elisabet - 15 april 2010 22:47

Ikväll tränade vi med Gillis och Emma. Vi körde lite lydnad kombinerat med passivitet, vars ett spår samt lek efteråt som belöning. Vi höll till på gräsmattan vid ett sportfält, så vi hade stora ytor att röra oss på, lagom med störningar men ändå torrt och plant underlag.


I lydnaden körde vi en bana med blandade lydnadsmoment från rallyn, allmändlydnaden och ren tävlingslydnad. Första varvet blev det mycket nosning i backen, men det blev allt bättre efterhand. Visst ville han till Gillis ett par gånger under sina träningspass, men det är ju inte så konstigt. Den vilande hunden satt uppbunden strax intill. Lite skall och en del grävande blev det under väntan, men det är mycket mindre nu än ni vi började med bastjänst i höstas.


 


Vi passade också på att köra två apporteringar, i lite 5-meterslina för att förhindra att han skulle börja gå mot Gillis, men det behövdes inte alls. Vi har nu kommit så långt att vi kan köra hela momentet fullt ut, förutom att vi väljer att gå ut med föremålet istället för att kasta ut det. Vi väljer att göra så för att försöka befästa kavrsittandet och inte i onödan locka till jakt efter föremålet.


Nappes spår blev väldigt kontaminerat, med både flera gående och 13 cyklister. dessutom körde vi idag små läderbitar som föremål, eftersom gräset var så kort och vi inte ville att han skulle ta dem på synretning, och det var inte Nappe beredd på. Vi ska köära ett spår til där i helgen för att se om han dragit nyta av erfarenheten från idag.




Som avslutning lät vi grabbarna leka fritt några minuter och efter att de fått springa och sträcka ut ett tag, ropade vi på dem och kundå då kalla in dem tillsammans. Jätteroligt! Det inte inte fungerat tidiagre, så det var ett stort framsteg. Efter första inkallningen fick de leka en stund igen, innan vi kallade in dem och koppla upp för att åka hem.


Sammanfattningsvis en kalasträning  trots att det var på ny plats, med kontinuerliga störningar och svårt spår.

Av Elisabet - 14 april 2010 20:29

På allmänlydnadskursen fick vi köra flera bra koncentrationsövningar. Efter vi var ute på samma plats som på Rallylydnaden, fanns det MASSOR med dofter att kolla upp. Dessutom hade lokalbefolkningen mage att cykla, springa, rasta hund och promenera i omgivningarna och det var man ju självklart tvungen att hålla koll på samtidigt.


När man väl fick fokus så gick det dock kalas-bra, så det märks ju att det finns mycket som redan är på väg att befästas. Tack vare rallylydnaden så har vi ju fått en massa övningar som funkar så bra som komplement till de ordinarie tävlingslydnadsmomenten. Vid passivitetsmomenten gick det också bättre än tidigare, så det går framåt även om vi har väldigt trötta alla tre efter träningen...


Vi tycker att vi har gjort ett bra val när det gäller inriktning av träningen och tack vare denna kombination av glada övningar och tävlingsövningar tror vi att det är mindre risk att vi eller Nappe tröttnar om det börjar gå fel. Nu kan man ju helt enkelt bara träna något annat, kanske mindre laddat, och så går man tilbaks till den andra övningen senare. Den principen har vi jobbat efter när det gäller apporteringen och ingångarna i uppletandet och det har ju funkat jättebra.

Av Elisabet - 14 april 2010 20:15

Nu har vi varit på ny kursträff igen. Det var Rallylydnad 2 på DogSpirit meed Susann. Vi var utomhus denna gång och ny miljö och nya kurskamrater, bara tikar förstås, gjorde att det var full fart från start. Nappe är ju lätt att trigga igång, men idag slog han nog rekord i nosningar och vädringar!


Efter lite repetitioner från grundkursen fick vi en ny övning i "bakdelskontroll". Den går ut på att hunden ska snurra runt sina egna framtassar och svänga runt bakdelen vid vändningar. För att bli noga med detta börjar man träna på en kvadratisk träplatta på ca 30 x 30 cm och 4 cm hög, som det är tänkt att hunden ska ha framtassarna på. När hunden kan svänga runt på den fixar man fram en plattare modell, t ex en musmatta eller något som man sedan kan minska i storlek efterhand som hunden blir mer och mer skicklig. Kul med en så utmanande läxa att jobba med!

Av Elisabet - 11 april 2010 21:27

Idag körde vi ett spårpass med Gillis och Emma. Vi hade fokus på spetsiga vinklar och att plocka upp föremålen. Vi körde med näring i vinkelspetsarna och på några  platser i spåret och det gav utdelning. Farten var betydligt lägre, vinklarna togs bättre. Det gick riktigt bra och även husse blev inspirerad av att spåra idag! Han skällde dock en del i bilen när Emma kom och medan Gillis var på väg ut till sitt spår. Detta gör han inte normal, så vi hoppas att det är kopplat till att han har så starka band till just dem. Han gör ju inte så på brukshundklubben t ex när andra hunder går förbi eller hoppar ur sina bilar.


Sedan körde vi ett fulllångt bud, med riktigt god fart och fin förighet på fram - resp återväg, trots att husse stod som störning intill.


Nu laddar vi inför en intensiv träningsvecka med flera kursträffar, men vi har ju haft "träningslägret" under påsklovet att värma upp på.

Av Elisabet - 10 april 2010 19:21

Idag har vi varit på nosaktiveringsträff på vår allmänlydnadskurs på Järfälla BK. Vi inledde med lite teori samt inlämning av träningsbehov och -önskemål.


Vi ville gärna få ett spår lagt åt oss men också få möjlighet att träna markeringsteknik, apportering av förmål i spåret, som vi introducerade igår.


Vi "beställde" ett spår med spetsiga vinklar, fyra föremål och korvbiltar längst ut i vinklarna. Sedan kunde vi lägga upp fyra egna korta träningsspår, som ändå hängde ihop så pass att Nappe tog dem utan att behöva kopplas ur selen emellan. Vi valde att lägga dem på äng med vinden in från olika håll, så att de olika benen fick medvind, sidvind, sidvind resp motvind.


Det första föremålet gick Nappe över, så där fick jag stanna och komendera honom "apport", men alla de andra tog han självmant och vände upp med mot mig. Kalasroligt, efter bara en enda träning tidigare! Första benet, i medvind, gick han dessutom som en dröm, mitt i spårkärnan!


Sedan tog vi chansen och tränade lite bastjänst intill en väg där de andra passerade för sina spår. Då passade vi också på att fika och äta nybakta smörgåsbullar med god fyllning. Gott för oss alla tre!


När de andra hundarna fått gå sina spår gick vi vårt tillämpade spår, med både spårläggaren och alla andra kursdeltagare med under färden. Nappe reagerar ju lätt på ljud och rörelser, men vi tyckte att det var en bra träning. Vi fick MYCKET beröm för rutinerna inför och lugnet i påsläppet - "trots" att vi har en hund som är så aktiv. Jätteroligt!


Generellt spårade Nappe lugnt och bra, och han hade nosen mycket mer nere i backen än vanligt. Han slarvade inte så uppenbart med den i högläge, men de spetsiga vinklarna blev lite svåra. Det är ju inte så konstigt eftersom det är första gången vi kör det ordentligt, och nu dessutom hade störning med oss i spåret. Nu blev det ju också tillämpat, eftersom vi inte själva visste exakt hur spårtet gick, även om vi hade snitslar i varje vinkelsptes. Apporterna tog han upp fint, så den delen är vi jättenöjda med!


Vi har fått flera trevliga idéer på hur vi ska gå vidare nu, med många spetsiga vinklar som vi inledningsvis kör näring i spetsarna på för ökad motivation och med tydlig snitsling så att föraren kan justera själva spårningen.


För oss gav träningen mycket - både bra indikationer på att vi är på rätt väg men också bra tips på vidare träning. Att få möjlighet att individualisera så som vi fått på nosaktiveringsträffarna både på denna kurs och unghundskursen i höstas, visar på en flexibilitet hos kursledarna som vi vi uppskattar mycket!

Av Elisabet - 9 april 2010 18:12

Idag har vi bara kört en liten kort träning, som förberedelse inför imorgon då vi ska ha nosaktivering på allmänlydnadskursen.


Eftersom Nappe redan från början när vi markeringsövningar körde passiva markeringar, läggande, trodde vi ett tag att det skulle vara "hans grej", men ute i tillämpade spår har det aldrig fungerat riktigt bra. När vi nu har fått till apporteringen och det var dags att starta upp spårträningen på nytt efter uppehållet med skarsnö, kände vi för att se om det gick att få till ett gripande av föremål även i spår.  När vi kör minisök har han redan gått över på apportering av de föremålen, så idag körde vi en förberedande övning inför spåren vi vill köra imorgon.



Vi lade tre korta, ca 25 m långa, spår på grusplan och lade en träapport i slutet av vart och ett av dem. Medan de fick ligga till sig körde vi initiering av apportering med träbit av samma typ och sedan körde vi spåren. I första spåret fick jag säga "apport" för att han skulle plocka upp, men det kom självmant i de andra.


Vi berömde med korv och inbjöd till kamplek efter varje spår, och han verkade kunna koppla om bra, trots att vi behöll selen på och bara kopplade om till halsband efter varje arbete.


Som avslut körde vi ett spår på gick tvärs över planen och alltså korsade de andra spåren. Döm om vår förvåning då Nappe stannade och mrakerade ett föremål halvvägs in på spåret, ett föremål som vi inte hade lagt ut! Det var en lite korrosionsskdadad enkrona, men som tydligen ändå hade sådan vittring att han vände upp mot den helt tydligt från en bits avstånd. Sedan tog han även det spårets träföremål och lämnade av det korrekt, så vi är jättenöjda med dagens lilla insats. Det ska bli spännande att se hur det går i morgon.


Ovido - Quiz & Flashcards