Alla inlägg under april 2010

Av Elisabet - 8 april 2010 17:36

Idag körde vi ett pass på brukshundklubben igen. Upplägget var som senast, lite lydnad, lite hopp, apportering, inkallning och budföring.

 


Vi var där helt själva idag och Nappe kunde röra sig runt oss mellan momenten utan att sticka iväg. En enda gång visade han intresse för passerande på vägen, men det gick snabbt att bryta.


'  


Lydnaden gick väldigt bra när vi jobbar uppmuntrande ā la rallylydnad, men är inte lika roligt vid tyst "tävlingslydnad". Då kollar han sig gärna runt omkring och tappar lite i närhet till föraren. Vi får jobba på att succesivt även träna på att köra flera moment i följd utan att berömma och jobba för kontakten kontinuerligt.


Hoppen körde vi över egna bommar med koner och på låg höjd. Vi körde både med att vi rörde oss parallellt med honom och stod som mottagare, som för lydnadsklass 1.


   


Apporteringen körde vi både med plast- och metallapport idag. Både fasthållningsövningar och korta hämtanden. Det gick alldeles utmärkt. Den enda vi kan fila på där att se till att han kommer ända fram till korrekt utgångsposition inför avlämnandet. Ibland sätter han sig nu 20 cm för långt bak. Annars kommer han runt väldigt fint och när han hämtar, gör han vändningen först och plockar upp apportern på väg tillbaka. Detta har han kommit på alldeles själv, och det är vi jättenöjda med eftersom det ger så fint flyt i momentet.


 


Roligt idag var att både kampen och jakten fungerade som belösningsmetoder. Tidigare har Nappe inte varit så förtjust i att jaga efter leksak, ens om man haft en likadan att byta med - och framför alllt har han inte förut kommit tillbaka med saken. Detta gick dock alldeles utmärkt idag. Kanon! Nu börjar belönings"fyrklövern" bli komplett. Han ska bara bli lite mer glad i klapp och kel under träning, så är vi där.

 


Budföringen försökte vi köra utan att börja i utgångsställning tillsammans med mottagaren idag, men det gick inte så bra. Han skuttade runt efter skicket och ville inte gå hela sträckan seriöst. När vi gjort om, från början, gick det dock bra så det är en lärdom att ta med sig framöver.


Som extra krydda idag, snodde han åt sig kamerafodralet när husse skulle filma oss och sprang sedan runt och lekte med det en stund. Han ville inte byta mot godis, men en kommendering "apport" gjorde susen. Visst är det kul när kommandon funkar bättre än inbjudan till godis och lek!

      

Av Elisabet - 7 april 2010 09:45

Idag var vi hos veterinären för vaccination. Vi ville utnyttja besöket för så mycket miljöträning som möjligt, så vi bokade även tid för hälsokontroll. Vi hade tur som fick vänta rejält innan det blev vår tur, så Nappe hann verkligen gå ner i varv - även om han tog del i allt som hände runt omkring. Huvuddelen av tiden låg han ner och bara spanande.


I receptionen blev han snabbt tjejernas favorit eftersom "han är sååååå söööööt". Föga förvånande, tycker vi, som återigen fick erkänna att "visst är han lite halvsöt alltid"...


 


När veterinären till slut kom så luktade han väldigt spännande - han var mitt i en valpbesiktning - så det tog en god stund för Nappe att nosa av honom ordentligt. Vi har aldrig sett ett sådant små-smaskande vid avnosning tidigare. Inte ens när han hittat tikdoft.


När veterinären sedan böjde sig ner mot Nappes huvud för att börja undersökningen, blev Nappe så rädd att han sprang in under besöksstolarna, så vi fick jobba en del för att få tillbaka honom igen. Han var väl inte frivillg direkt, men han ställde i alla fall upp. Vid tandvisningen blev det så jobbigt att han började morra, men matte fick öppna munnen och visa ända längst in bland de bakersta tänderna, så det gick mycket bättre än när vi var där för första sprutan. Hanteringsträningen har alltså gett resultat.


 


Veterinären sa att han både såg ut, lät och kändes alldeles utmärkt överallt. Lagom tjock, inga blåsljud på hjärtat (som matte alltid fick höra att hon hade när hon var liten) och ingen tandsten mm, så allt blev noterat som "utan anmärkning".

Av Elisabet - 6 april 2010 17:15

Idag körde vi en timmes egen träning på brukdshundklubben. Vi inledde med lite rallylydnad och kontaktträning och Nappe var verkligen på hugget. VI hade med oss egna koner och ett litet hopphinder. Sedan körde vi hopp över hinder och apportering enligt lydnadsklass 1, fast vi körde även ett par "hålla fast"-moment med metallapport.


Nappe släppte bara fokus en gång och det var när en familj med tre barn försökte cykla förbi på vägen längs planen. Han sprang halvvägs ditåt men kunde kallas tillbaka. Jätteskönt att kunna våga ha honom helt lös under träning, trots att det inte finns något fast staket runt apelllplan. Vi vill ju gärna kunna börja träna honom i störd miljö och då tycker vi att klubben är ett bra alternativ av flera skäl. För framtida träningar finns det också ett löst staket att sätta upp som klubben köpt in till agilityutrustningen, så det skulle man kunna använda framöver om något svårt ska tränas och vi inte är själva där på plats, som vi varit ett par gånger nu under påsklovet.


 


Avslutningsvis blev det inkallning och en komplett budföring, även om vi inte ställde krav på strikt linförighet vid sidan på väg fram till sändningspunkten. Efteråt gick vi en knapp halvtimme i skogen, med släpande lång lina, eftersom klubbstugan ligger i kanten på ett naturresrvat.

Av Elisabet - 4 april 2010 18:05

Försökte i förmiddags att köra ett drygt en-timmes gammalt spår på ängen hemmavid. Efter ett näst intill direktpåsläpp gick Nappe växelvis med nosen nere i kärnan, hög nos utan att spåra och allt däremellan. Vår analys är att trots spårets ålder upplevde han det som så lätt att han började slarva och lyfte nosen. Terrängen är ju svår eftersom det finns många störande moment, så som bilar och tåg ganska nära samt gångstigarna där folk går kontinuerligt, men han har ju klarat det förr.


I kväll prövade vi med ett spår med lite kortare liggetid, ca 30 min. Vi kom på en stig vinkelrätt emot spåret och vi kopplade om till icke-stryp i god tid och struntade helt i sele och lina. Nu tog han upp spåret mycket bättre och följde det utan större problem. Det blåste kraftigt mot spårriktningen så det kan ha påverkat att han inte gick exakt i kärnan, men det var inga stora sidoakvikelser eller höga noslyft.


Vi får fundera på hur vi ska gå vidare, om det är lättare eller svårare spår som behövs nu för att han ska kunna hålla spårkärnan.

Av Elisabet - 3 april 2010 23:23

Idag har vi haft en mysig hemmadag och pysslat med lite av varje. Vi började med långpromenad med fokusträning i expanderlina och midjebälte, med många både hund- och människomöten. Därefter vidtog insmörjning av tassar och kloklippning, som vi alltid försöka ha när det är lördag.


Pälsvården börjar ge resultat, se bilden. Det blir den stor tuss varje dag nu när det börjar bli lite varmare.

 


Vi har också varit ute och gått i skogen då vi körde kontaktträning, inkallning och budföring. Vi körde bl a 2 st på ca 50 m däre han inte kunde se mottagaren. Han är lite het, så det blir lätt tjuvstart, men vi ser det som ett "bra" fel när vi prioriterat att ha honom lös istället för kopplad.

Av Elisabet - 2 april 2010 12:58

Idag körde vi ett eget pass på ca 1 h på Järfälla Brukshundklubb. Vi bygde upp en komplett nybörjarbana och körde den totalt 4 ggr - 2 ggr med oss var. Första vändan nosade Nappe mycket i det halvhöga gamla gräset och det var svårt att få riktigt bra kontakt. Sedan gick det bättre och bättre! Han lyfte visserligen ofta blicken för att kolla joggare och människor med hund som gick förbi intill planen, men det känns som en riktigt bra början. Detta var ju vår första riktiga bana utomhus, så vi är jättenöjda. Några gånger triggade han upp sig och började hoppa på föraren. Då avbröt vi direkt och band upp honom i staketet en kort stund innan vi försökte igen. Det visade sig fungera mycket bra som dämpningsmetod - och då behövde man ju inte gå in med någon verbal negativ korrigering.


Vi testade också ett litet hopp över täckt hinder, i nivå med lydnadsklass 1, där hunden sätts på ena sidan hindret och sedan ska hoppa och komma till föraren som står på andra sidan. Trots att det var första gången vi körde det på lydnadsplan, så gick det riktigt bra.


Som avslutning körde vi några korta och enkla apporteringsövningar som att hålla fast, lämna av och till slut också gå några steg med apporten i munnen innan ingång till utgångsställning. Vi kör än så länge med en en apport i hårdplast för att inte uppmuntra till tuggande, men vi vill börja träna även detta moment utomhus. Nappe börjar bli hyfsat säker på att hålla föremålet ca 5 sekunder nu, men vi fortsätter träna runt den tidsrymden för att säkerställa att han inte släpper för tidigt.

Av Elisabet - 2 april 2010 12:53

På allmänlydnadskursen i måndags fick vi pröva på rallylydnad. Det var ju inte så nytt för oss när det gäller momentetn, men det märktes tydligt hur lättriggad Nappe är av ljud. Nu stod vi ju nästan 10 pers mitt i banan som både tittade och pratade när garbbarna körde, och det gjorde att han ofta tittade upp på oss i publiken. Dessutom var det väldigt geggigt på planen, så inte ens Nappe ville sätta sig och husse var lerig i stort sett upp till bröstkorgen efteråt!

Av Elisabet - 2 april 2010 12:35

Det har varit lite hektiskt den senaste veckan, men här kommer träningsraopporten från från helgen.


På lördagen körde vi säsongens första spår. Ca 200 m, 2 vinklar, vinkelrät påsläpp, blöt och delvis snötäckt gräs som underlag och drygt 1,5 h liggetid.


Nappe gick först över spåret men tog upp det efter att vi vänt tillbaka. Ett nyare, oplanerat och korsande störningsspår ställde till det efter ca 50 m, men då var det bra att det låg lite snö så att vi kunde se vad det var han gick på.


På söndagen körde vi uppletande med Emma och Gillis och körde en ruta ca 30 x 25 m, med flera föremål för Nappes del. Ingångarna går bra, han sökte lugnt och metodiskt och kissade bara en gång ute i rutan, trots att Gillis hade kört som förstahund.


Ovido - Quiz & Flashcards